Kolesterol Bukan Punca Penyakit Jantung

Lebih kurang 300,000 rakyat Msia telah 'melawat' IJN pada tahun 2016. Semakin ramai rakyat Msia ada masalah jantung. Di seluruh dunia, lebih kurang 40 juta orang mempunyai masalah sakit jantung.

300,000 pesakit menerima rawatan di IJN pada tahun 2016

Kita mengetahui bahawa kolesterol merupakan penyebab utama kepada penyakit jantung. Lebih tinggi kolesterol, lebih tinggi risiko untuk mendapat penyakit jantung. 

Pada tahun 2016, satu kajian dijalankan terhadap 70,000 subjek. Dalam kajian tersebut didapati kolesterol tinggi bukan punca penyakit jantung, dan penggunaan ubat Statin tidak memberi sebarang manfaat. Berita ini telah mendapat liputan tinggi di seluruh dunia kerana keputusan kajian ini agak kontroversi.

KALAU BUKAN KOLESTEROL, APA PUNCA SERANGAN JANTUNG?

Sebenarnya kolesterol adalah dikira penyumbang kepada penyakit jantung dan bukan punca utama, tapi ini tidak memberikan lesen kepada anda untuk melantak apa jua. Masalahnya di sini adalah gula. Apabila gula dalam badan terlalu banyak, hati (liver) dalam badan kita akan menukarkan gula kepada kolesterol tepu. Kolesterol tepu ini menjadikan masalah kepada arteri kita. Jadi kurangkanlah makanan berkarbohidrat tinggi seperti kek, kuih muih, teh tarik dan semua makanan favourite rakyat Msia..

Kita sebenarnya memerlukan kolesterol dalam badan, tapi lebihan tak bagus. Macam ni.. kalau ikut highway PLUS, dari KL ke Penang dalam 3 1/2 jam dah boleh sampai. Tapi kalau time Raya, confirm jam kan?  

Kredit:- http://www.worldofbuzz.com/

Macam tulah kolesterol. Kita perlukan kolesterol untuk fungsi badan, tapi lebihan menyebabkan plak kolesterol tepu melekat ke arteri. Bila arteri dah makin penuh dgn plak, masa tulah darah tak leh mengalir dan berlakulah serangan jantung.

Perasaan tak, ramai orang diserang sakit jantung apabila sedang bermain futsal, badminton dan lari marathon padahal mereka fit! Kerana saluran darah dah sempit dan apabila melakukan aktiviti lasak, jantung  berdegup pantas untuk saluran darah tetapi tidak dapat darah yang cukup kerana saluran sempit.

Kredit - https://www.smithsonianmag.com/innovation/tiny-robots-can-clear-clogged-arteries-180955774/


Paham tak skrg?

So sekarang penting kita jaga cara pemakanan kita dan kurangkan gula. Makan banyak sayuran mentah. Tapi hakikatnya ramai tak menjaga makan selama ini. Berat badan pun dah naik.

Persoalannya sekarang, bagaimana untuk singkirkan plak kolesterol yang bertahun-tahun melekat di arteri dan kawal kolesterol supaya tak naik?

BAGAIMANA NAK BERSIH PLAK YANG DAH BERKAMPUNG NI?

Sebenarnya ada manfaat Statin, ia dapat kurangkan LDL tetapi banyak kajian menunjukkan kesan sampingan. Boleh Google "Statin Side Effects", ada 1.5 juta artikel tentangnya. Antaranya kesan sampingan adalah:-

  • Keradangan hati (liver inflammation)
  • Penggunaan Statin jangka masa panjang boleh menyebabkan kanser buah dada dan prostate
  • Pengurangan enzim CoQ10 yang memberikan tenaga kepada semua sel badan
  • Peningkatan risiko Diabetes Type 2
  • Otot menjadi lemah dan sakit
  • Muntah
  • Susah untuk tidur
  • Sakit kepala
  • Mudah lupa kerana kegagalan neuron berhubung kerana Statin menghentikan produksi kolesterol

ADA SOLUSI YANG LEBIH SELAMAT?

Bagaimana nak bersihkan plak tanpa kesan sampingan? Nak lancarkan saluran darah dan turunkan kolesterol ke tahap selamat tanpa ubat pada masa yang sama?

Rahsianya Allah S.W.T dah berikan, semuanya ada di dalam alam ini. Terdapat 5 ramuan asli yang boleh digunakan, mengikut kajian apabila dicampurkan dan masak, lima ramuan ini banyak membantu dalam menurunkan kolesterol tinggi dan bersihkan arteri. 5 ramuan ialah madu, halia, bawang putih, pati cuka epal dan lemon.

Boleh masak sendiri ataupun membeli produk yang dah sedia ada untuk minum, senang sikit. Satu produk yang terbaik adalah Se7en.

Kelebihan Se7en ini ialah dihasilkan mengikut kajian.  Kajian dilakukan di UPM-MTDC dan TPM-Biotech. Jadi kuantiti yang perlu dimasak untuk memberikan manfaat maksima sudah pun dikaji dengan teliti.

​​SELAMAT TAK? ADA KESAN SAMPINGAN?

Kelebihan Se7en ini ialah dihasilkan mengikut kajian.  Kajian dilakukan di UPM-MTDC dan TPM-Biotech. Jadi kuantiti yang perlu dimasak untuk memberikan manfaat maksima sudah pun dikaji dengan teliti. 

Salah satu testimoni adalah dari saya sendiri. Saya juga mengamalkan Statin pada 2 tahun lepas tetapi tidak melihat sebarang perubahan dan apabila saya melihat kesan sampingan Statin, saya menjadi takut. Tidak lama kemudian saya diperkenalkan kepada Se7en. Dalam 2 bulan, kolesterol saya jatuh dari 6.2 ke 4.3. Dan sehingga kini, dah 2 tahun saya minum, tiada masalah dan tiada kesan sampingan. Malah saya sudah lama berhenti makan ubat Statin. Sehingga kini kolesterol saya tak lebih daripada 4.6 dan saya rasa lebih sihat. 

​Aktiviti seperti berjalan petang petang, dah tak mengah. Dulu ​solat kena ada kerusi, sekarang lutut pun dah ok. Alhamdulillah banyak manfaat saya mendapati daripada Se7en.

Jika ingin mengetahui dengan mendalam tentang kisah saya dengan Se7en, sila klik butang hijau di bawah.


KLIK UNTUK TAHU KISAH KOLESTEROL SAYA

Ada Soalan?Wasap Saya
+