Cara Turunkan Kolesterol
Share

9 Tanda Kolesterol Tinggi

Penat Naik tangga mengah

Malah beberapa simptom ini wujud 6 bulan sebelum berlaku serangan jantung. Tonton video dibawah untuk mengetahui apakah simpton tersebut.

Berikut adalah 9 tanda kolesterol tinggi. Berapa simpton yang ada pada anda?


1. Nyeri pada kaki (semut-semut)

tanda kolesterol tinggi

Gejala umum akibat tinggi kolesterol ialah rasa nyeri pada bahagian kaki atau timbul rasa tidak selesa di bahagian kaki. Hal ini disebabkan oleh tersumbatnya arteri sehingga aliran darah yang sepatutnya masuk ke kaki menjadi terbantut.

Rasa nyeri ini juga boleh merebak di seluruh kaki, seperti betis, paha, bahkan hingga ke punggung.

2. ​Kejang (cramp) di malam hari

cramp kaki tanda kolesterol tinggi

Menurut Dr. Darren Schneider, ketika tidur, orang-orang yang kolesterol tinggi mungkin merasakan kejang di bahagian tumit, jemari kaki, atau kaki bahagian bawah. Rasa sakit akan hilang jika kedudukan kaki digantung atau berada lebih tinggi dari kedudukan badan.

Mudahnya, anda hanya perlu mengangkat kaki ketika tidur selama beberapa minit hingga kejang yang muncul hilang secara perlahan. Kaki boleh anda sandarkan pada dinding.

3. Cirit Birit Yang Bukan Kebiasaan

cirit birit tanda kolesterol tinggi

Dalam memetabolismekan lemak, tubuh mempunyai keupayaan menyerap satu pertiga keperluan kolesterol daripada makanan yang dimakan.

Secara semula jadi, hati dapat menghasilkan kolesterol sesuai dengan keperluan tubuh, tetapi pada keadaan tertentu hati tidak mampu mengenali keperluan tersebut sehingga mengalami masalah dalam memetabolismekan lemak.

Pada keadaan atau keadaan di mana tubuh tidak mampu memetabolismekan lemak secara sempurna, akan berpotensi menimbulkan masalah dalam sistem pencernaan dan penyerapan, sehingga gejala cirit-birit yang berlebihan merupakan salah satu kesannya.

4. Mati rasa (Kebas)

Mati rasa kebas tanda kolesterol tinggi


Seorang wanita pernah mengeluh bahawa beberapa jari tangannya mengalami kebas atau mati rasa, dan dirinya menganggap hal tersebut ada kaitan dengan penyakit gout. Tetapi, setelah berkunjung ke doktor, ternyata rasa kebas tersebut adalah kesan sekaligus gejala kolesterol tinggi.

5. Kelebihan berat badan

Kelebihan berat badan tanda kolesterol tinggi


Lemak akan terkumpul di kawasan perut sebagai kesan sampingan dari gangguan metabolisme lemak. Dengan itu, berat badan akan meningkat dan mengakibatkan kegemukan kerana sel-sel lemak semakin banyak, bahkan berpotensi menjadi obesiti.

6. Jantung terasa sakit atau mengalami palpitasi (berdebar-debar)

jantung berdebar-debar tanda kolesterol tinggi


Berlebihnya kolesterol akan menyukarkan peredaran darah kerana terjadi penyempitan pembuluh darah pada bahagian badan yang mempunyai kolesterol tinggi.Kesukaran tersebut akan memberi isyarat kepada jantung untuk bekerja mengepam darah lebih keras agar mengalir secara normal.

Kesan sampingan yang dirasakan oleh pesakit adalah rasa sakit di jantung dan ada kalanya merasa berdebar-debar seperti orang panik.

7. Xanthoma

Kolesterol kalau berlebihan boleh terkumpul dan termendap kat sesetengah bahagian badan.

Kolesterol termendap ni namanya Xanthoma. Selalunya terdapat pada tendon ( siku, tumit, tangan, lutut) dan pada mata.

8. Sejarah Keluarga/Genetik

Sejarah Keluarga Kolesterol Tinggi

Ini bukan tanda yang boleh jelas lihat di badan, tetapi sebagai peringatan Jika ayah/ibu atau kaum keluarga sedarah daging mempunyai sejarah serangan jantung, strok atau kolesterol tinggi, maka ada keperatusan tinggi masalah sama akan juga berlaku kepada keturunannya. Oleh itu langkah preventif perlu diambil dari awal untuk memastikan tahap kolesterol sentiasa di bawah tahap yang selamat.

9. Lesu, mengah dan cepat penat

Penat Naik tangga mengah tanda kolesterol tinggi

Apabila saluran darah tersumbat dengan plak kolesterol, darah tidak boleh mengalir dengan baik kepada semua organ. Dengan itu darah yang membawa oksigen tidak sampai dan ini memaksa jantung dipam dengan lebih kuat. Oleh itu individu akan cepat penat apabila naik tangga atau melakukan sebarang aktiviti yang memerlukan tenaga lebihan.

Tidak dapat berjalan dengan baik dan cepat mengah walaupun hanya membersihkan rumah atau berkebun.

Jika anda mempunyai lebih daripada satu simptom di atas, ertinya ANDA mungkin ada masalah KOLESTEROL TINGGI!

Kolesterol Tinggi Boleh Menyebabkan Serangan Jantung atau Angin Ahmar.

Apakah tanda strok/angin ahmar?
Tonton video dibawah

JANGAN TUNGGU HINGGA STROK DATANG JIKA TANDA KOLESTEROL DAH WUJUD.

Se7en dapat membantu dalam masalah kolesterol/darah tinggi.

Ingin tahu lebih lanjut tentang Se7en? Klik butang di bawah.

Leave a Comment: