Cara Turunkan Kolesterol
Share

8 Makanan Yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi

8 Penyebab Makanan Kolesterol

Sebenarnya kolesterol mula terbina dari sejak kecil lagi. Cuma atuk nenek kita menjaga makan minum, sebab tu mereka agak sihat dan cergas. Kini pelbagai jenis makanan yang senang dan cepat didapati tetapi penyumbang utama masalah kolesterol sehingga 300,000 rakyat Malaysia mendapatkan rawatan di IJN tahun 2016.

Walaupun badan kita memerlukan kolesterol untuk fungsi hormon dan sebagainya tetapi jika makanan yang diambil mengandungi kadar lemak tepu dan trans fat berlebihan, boleh meningkatkan kadar kolesterol dan mengundang bahaya kepada jantung kita.

1. HATI

Walaupun hati (liver) haiwan kaya dengan zat besi dan ramai juga yang minat bahagian ini, tetapi ia adalah pusat pemprosesan dan penyimpanan kolesterol dalam tubuh haiwan tersebut.

hati lembu kolesterol tinggi

Hati lembu berkolesterol tinggi

2. DAGING MERAH

Daging merah yang berasal daripada lembu, kambing, biri-biri mengandungi lebih banyak kolesterol daripada lemak tepu. Selain daripada mampu meningkatkan kolesterol, daging merah juga mampu meningkatkan peratusan penyakit jantung. Pengganti yang lebih baik ialah ikan salmon, kekacangan dan ayam yang tidak digoreng. 

daging merah kolesterol tinggi

Daging merah berkolesterol tinggi

Sebelum sesiapa komen tentang kambing adalah makanan sunnah dan boleh dimakan, ya betul.. tetapi kita perlu betul-betul meneliti hadis tersebut. Berapa kali dalam sebulan Nabi S.A.W makan daging kambing? Setiap hari macam kita ke? Berapa kerap? Kadang-kala dua bulan dapur rumah Nabi S.A.W tak berasap. Oleh itu boleh makan daging kambing, cuma tidak boleh berlebihan dan tidak begitu kerap. Boleh rujuk video ini tentang cara pemakanan daging dalam Islam oleh Shaykh Hamza Yusuf (USA). Elok kita mengaji dahulu daripada ulama bersanad. 

3. AYAM GORENG

Ayam adalah daging putih yang sebenarnya selamat dimakan dan rendah lemak tepu. Masalahnya apabila digoreng, minyak akan diresep masuk dan kehilangan air. Oleh it ia mula menyerap lemak sehingga lebih padat kalorinya. Minyak masak yang digunakan juga cenderung memiliki kadar lemak trans yang tinggi. Kita sedia maklum, apabila makanan yang digoreng, memang tidak baik dan menyebabkan arteri mula mengumpulkan lemak.

Ayam goreng

Ayam goreng kadar trans fat tinggi

4. KENTANG GORENG

Kajian menunjukkan oleh Harvad School of Public Health mendapati bahawa kentang goreng memiliki kadar kolesterol yang tinggi akibat minyak sayur yang terhidrogenasi. Makanan dengan minyak yang terhidrogenasi lebih memiliki jumlah lemak trans yang besar. 

Jika anda membeli kentang goreng daripada syarikat makanan segera, harus anda mengetahui bahawa terdapat pelbagai jenis lagi tambahan dalam kentang goreng.

kentang goreng lemak tepu berminyak

Kentang goreng minyak yang terhidrogensasi

Oleh itu elak daripada makan makanan daripada restoran makanan segera. Makanan tersebut adalah bukan makanan khasiat, berkalori tinggi dan seperti diketahui makanan segera ini tidak memberikan manfaat kepada badan dan boleh meningkatkan berat badan. Apabila berat badan meningkat, tahap kolesterol dan pelbagai lagi masalah kesihatan akan timbul.

5. KUNING TELUR

Sebiji telur mengandungi 186 mg kolesterol. Keperluan seorang dewasa hanya 300mg kolesterol sehari. Ada kajian juga menunjukkan kolesterol daripada telur tidak berbahaya. Apa jua kita harus menjaga makan telur kuning supaya tidak berlebihan. 1-2 telur sehari sudah memadai.

Kuning Telur Kolesterol Tinggi

Kuning Telur Kolesterol Tinggi

6. AIS KRIM

Satu senduk ais krim memiliki kadar lemak dan kolesterol yang tinggi. Kajian menunjukkan ia mengandungi 47 miligram kolesterol per 100 gram. Semangkuk ais krim memiliki 4.5 gram lemak tepu.

ais krim kolesterol tinggi

Ais krim kolesterol tinggi

7. KERANG TIRAM

Kerang tiram mengandungi 206 miligram kolesterol setiap 100 gram. Makanan laut seperti kerang, ketam, sotong dan sebagainya mengandungi tahap kolesterol yang tinggi. Kepada yang sudah ada masalah jantung harus elak daripada makanan ini dan lebihkan sayur, sup dan daging putih sahaja.

Kerang Tiram Kolesterol Tinggi

Kerang Tiram Kolesterol Tinggi

8. UDANG

Udang mengandungi 195 miligram kolesterol setiap 100 gram. Walaupun makanan laut sudah pun dinyatakan di poin 7 di atas, tetapi oleh kerana makanan ini disukai ramai ia harus disebut secara berasingan di sini kerana kadar kolesterolnya agak tinggi. Lebih-lebih lagi jika digoreng atau ditambahkan dengan krim atau mayonaise, sekaligus ia meningkatkan kadar kalori.

Udang Kolesterol Tinggi

Udang Kolesterol Tinggi

ADA MASALAH KOLESTEROL?

Kini ramai menghadapi masalah kolesterol dan saluran darah tersumbat kerana cara pemakanan yang tidak terjaga sejak bertahun-tahun lamanya yang boleh mejurus kepada penyakit jantung. Sebenarnya ada solusi yang digunakan dengan ramuan tradisional untuk menurunkan kolesterol dan membersihkan saluran arteri yang tersumbat.

Ada lima ramuan yang boleh menurunkan kolesterol dan bersihkan saluran darah iaitu dengan mencampurkan bawang putih, lemon, pati cuka epal, halia dan madu.

Kini ada produk yang telah dibuat kajian di UPM-MTDC serta dikini sudah dipasaran sebagai minuman botani yang sedia diminum pada bila-bila masa. Nama produk adalah SE7EN. Dengan mengamalkan Se7en setiap hari, insyaAllah tahap kolesterol dapat diturunkan dan saluran darah dibersihkan daripada plak kolesterol.

Ingin Tahu Lebih Lanjut Tentang Se7en?
Klik Butang Di Bawah.

Leave a Comment:

6 comments
Add Your Reply